3.4. Φρούτα και χορταρικά






Είδη φρούτων
Τα πυρηνόκαρπα, έχουν κύριο χαρακτηριστικό τους καρπούς τους, που αποτελούνται από το εδώδιμο τμήμα, που είναι σαρκώδες και από έναν σκληρό πυρήνα που εσωτερικά φέρει ένα συνήθως σπέρμα. Πυρηνόκαρπα είναι η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η βυσσινιά, η αμυγδαλιά και η δαμασκηνιά. 
Τα γιγαρτόκαρπα ονομάζονται έτσι  από τα γίγαρτα, δηλαδή τους σπόρους που περιέχει ο καρπός τους. Γιγαρτόκαρπα είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια.
Τα εσπεριδοειδή τα λένε και ξινά γιατί η γεύση των καρπών τους είναι ξινή ή υπόξινη και είναι τα πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, νεράτζια, περγαμόντο, σανγκουίνι, κίτρο, γκρέιπ φρουτ, κουμκουάτ, γλυκολέμονα.
Τα εξωτικά (τροπικά) φρούτα έχουν φθάσει στην ελληνική αγορά έχουν παράξενα σχήματα, έντονα χρώματα, διαφορετική γεύση. Στα εξωτικά φρούτα ανήκουν τα ακτινίδια, οι μπανάνες, ο ανανάς, το μάνγκο κ.α.
Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι και άλλα φρούτα όπως σύκα, σταφύλια, φράουλες κλπ.

Είδη λαχανικών
Μια πρακτική ταξινόμηση των λαχανικών βασίζεται στο τμήμα του φυτού που μπορεί να φαγωθεί και χρησιμοποιείται ως τροφή.
Έτσι τα λαχανικά μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες με βάση το φαγώσιμο τμήμα τους:
Ριζωματώδη λαχανικά: παντζάρι, καρότο, ραπανάκι, γλυκοπατάτα.
Στελεχώδη λαχανικά: σπαράγγι, γογγύλι
Κονδυλώδη λαχανικά: πατάτα
Φυλλώδη λαχανικά: λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μαρούλι, σπανάκι, ραδίκι, αντίδι, σέλινο, μαϊντανός, άνηθος, μάραθος, σέσκουλο
Βολβοί: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, παντζάρι, ραπανάκι
Ανώριμες ταξιανθίες: αγκινάρα, κουνουπίδι, μπρόκολο
Καρποφόρα λαχανικά: φασόλι, αμπελοφάσουλο, μπιζέλι, κουκί, αγγούρι, κολοκύθα, μελιτζάνα, καλαμπόκι, ντομάτα, πιπεριά





Φρούτα και λαχανικά: Οι χρωματιστοί φίλοι της υγείας μας

Γιατί να τα καταναλώνω;

Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων και ποικιλίας φρούτων και λαχανικών συνδέεται με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκίας, αλλά και με την πρόληψη ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ είναι βασική πηγή φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ευθύνεται περίπου για το 14% των θανάτων από καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα, για το 11% των θανάτων από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο και περίπου για το 9% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, παγκοσμίως. Συνολικά, περίπου το 2,8% των θανάτων παγκοσμίως (1,7 εκατομμύρια) αποδίδονται στην χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους 10 παράγοντες κινδύνου για θνησιμότητα παγκοσμίως. (πηγή: MedNutrition)

Fruits & vegetables - Shop smart




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου