Τα πυρηνόκαρπα, έχουν κύριο χαρακτηριστικό τους καρπούς τους, που αποτελούνται από το εδώδιμο τμήμα, που είναι σαρκώδες και από έναν σκληρό πυρήνα που εσωτερικά φέρει ένα συνήθως σπέρμα. Πυρηνόκαρπα είναι η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η βυσσινιά, η αμυγδαλιά και η δαμασκηνιά.
Τα γιγαρτόκαρπα ονομάζονται έτσι από τα γίγαρτα, δηλαδή τους σπόρους που περιέχει ο καρπός τους. Γιγαρτόκαρπα είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια.
Τα εσπεριδοειδή τα λένε και ξινά γιατί η γεύση των καρπών τους είναι ξινή ή υπόξινη και είναι τα πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, νεράτζια, περγαμόντο, σανγκουίνι, κίτρο, γκρέιπ φρουτ, κουμκουάτ, γλυκολέμονα.
Τα εξωτικά (τροπικά) φρούτα έχουν φθάσει στην ελληνική αγορά έχουν παράξενα σχήματα, έντονα χρώματα, διαφορετική γεύση. Στα εξωτικά φρούτα ανήκουν τα ακτινίδια, οι μπανάνες, ο ανανάς, το μάνγκο κ.α.
Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι και άλλα φρούτα όπως σύκα, σταφύλια, φράουλες κλπ.
Είδη λαχανικών
Μια πρακτική ταξινόμηση των λαχανικών βασίζεται στο τμήμα του φυτού που μπορεί να φαγωθεί και χρησιμοποιείται ως τροφή.
Έτσι τα λαχανικά μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες με βάση το φαγώσιμο τμήμα τους:
Ριζωματώδη λαχανικά: παντζάρι, καρότο, ραπανάκι, γλυκοπατάτα.
Στελεχώδη λαχανικά: σπαράγγι, γογγύλι
Κονδυλώδη λαχανικά: πατάτα
Φυλλώδη λαχανικά: λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μαρούλι, σπανάκι, ραδίκι, αντίδι, σέλινο, μαϊντανός, άνηθος, μάραθος, σέσκουλο
Βολβοί: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, παντζάρι, ραπανάκι
Ανώριμες ταξιανθίες: αγκινάρα, κουνουπίδι, μπρόκολο
Καρποφόρα λαχανικά: φασόλι, αμπελοφάσουλο, μπιζέλι, κουκί, αγγούρι, κολοκύθα, μελιτζάνα, καλαμπόκι, ντομάτα, πιπεριά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου