3.3. Γάλα και Γαλακτοκομικά Προϊόντα



Είδη γάλακτος ανάλογα με την προέλευση:
Αγελαδινό 
• Tο φρέσκο αγελαδινό γάλα τυποποιείται σε «πλήρες» (µε όλα τα λιπαρά, τουλάχιστον 3,25%) και κυκλοφορεί σε µπλε συσκευασία, «µε χαµηλά λιπαρά» 2% ή και λιγότερο σε πράσινη συσκευασία και «χωρίς λιπαρά», συνήθως σε µοβ συσκευασία.
• Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταµίνες (Α, Β, και D) καθώς και σε ασβέστιο και φώσφορο. Έχει όµως λιγότερο ασβέστιο σε σχέση µε το πρόβειο και το κατσικίσιο και χαµηλότερη περιεκτικότητα σε βιταµίνες Β3, Β6 και C. Επίσης δεν είναι ανεκτό από άτοµα
που δεν διαθέτουν το ένζυµο λακτάση.
• Μπορεί να κρατήσει µέχρι και πέντε µέρες από την ηµεροµηνία εµφιάλωσης.
• Το βρίσκουµε και ως λειτουργικό τρόφιµο: µε προσθήκη ασβεστίου, ω-3 λιπαρών οξέων ή µε βιταµίνη D και E.
• Κυκλοφορεί επίσης στις εξής µορφές:
UHT: Για την παρασκευή του γίνεται χρήση ιδιαίτερα υψηλών θερµοκρασιών (1.350°C για ένα δευτερόλεπτο τουλάχιστον) προκειµένου να εξοντωθούν τα βακτηρίδια. Μπορεί να διατηρηθεί µέχρι και ένα χρόνο από την ηµεροµηνία εµφιάλωσης, σε θερµοκρασία δωµατίου.
Μακράς διάρκειας: Περνάει από υψηλή παστερίωση και µπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο µέχρι και τρεις εβδοµάδες µετά την εµφιάλωση.
Κατσικίσιο 
• Αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου αλλά και του αµινοξέος τρυπτοφάνη, που θεωρείται σηµαντικό για την υγεία του νευρικού συστήµατος και τη βελτίωση του ύπνου. Πλούσιο σε βιταµίνη Β2, C, φώσφορο και κάλιο.
• Είναι µια καλή εναλλακτική λύση για αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι για τους οποίους συµβαίνει αυτό, ενώ είναι και ιδιαίτερα εύπεπτο.
• Περιέχει χαµηλή ποσότητα φυλλικού οξέος σε σχέση µε άλλα είδη γάλακτος.
Πρόβειο 
• Περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση µε το αγελαδινό και 25% περισσότερο ασβέστιο. Έχει µεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο αλλά και συζευγµένο λινολεΐκό οξύ (CLA), που συµβάλλει σηµαντικά στη βελτίωση του µεταβολισµού του λίπους.
• Έχει έντονη οσµή.
Καρύδας 
• Είναι πλούσιο σε µαγνήσιο και µαγγάνιο, ενώ περιέχει αρκετό ασβέστιο καθώς και µικρές ποσότητες βιταµινών C και Ε που του προσδίδουν ήπια αντιοξειδωτική δράση. Επίσης είναι πλούσιο σε ω-6 λιπαρά οξέα αλλά και λαουρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που φαίνεται ότι ενισχύει αποτελεσµατικά το ανοσοποιητικό σύστηµα.
• Έχει φυσικά γλυκιά γεύση.
• Είναι πλούσιο σε κορεσµένα λιπαρά και έχει υψηλή θερµιδική αξία.
Ρυζιού
• Περιέχει µικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και είναι πιο γλυκό από το γάλα της σόγιας και του αµυγδάλου, ενώ είναι πιο «νερουλό».
• ∆εν περιέχει χοληστερόλη και λακτόζη, ενώ ενδείκνυται για αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι εύπεπτο και ελαφρύ.
• Λειτουργεί ως ένα πολύ καλό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος στη ζαχαροπλαστική.
Αµυγδάλου
• Παράγεται µε τη συµπίεση αµυγδάλου ή άλλων καρπών και προσθήκη νερού.
• Eίναι αρκετά κρεµώδες και η γεύση του θυµίζει έντονα ξηρό καρπό.
Συµπυκνωµένο
• Σε συµπυκνωµένη µορφή η οποία δέχεται προσθήκη νερού. Η λογική του βασίζεται στην αφαίρεση µεγάλου τµήµατος της υγρασίας του γάλακτος, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης παθογόνων µικροοργανισµών.
• Μπορεί να περιέχει ζάχαρη.
Σόγιας
• Έχει λιγότερη χοληστερόλη αλλά και λιγότερο ασβέστιο από το αγελαδινό. Είναι όµως συνήθως εµπλουτισµένο µε ασβέστιο αλλά και βιταµίνες. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, βιταµινών του συµπλέγµατος Β αλλά και ισοφλαβονών. Τέλος δεν περιέχει λακτόζη, γι’ αυτό είναι ιδανικό για αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στο συγκεκριµένο υδατάνθρακα.
• Είναι καλή επιλογή για αυτούς που είναι αλλεργικοί στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος και κατάλληλο για χορτοφάγους.
Ξινόγαλα
• Tο ξινόγαλα ή «αριάνι» παράγεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα και καλλιέργεια γιαουρτιού.
• Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ περιέχει πρωτεΐνες και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β αλλά και Α, C, D και E.
• Μπορεί να συµβάλει στην οµαλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος.
• Η όξινη γεύση του ξενίζει, γι’ αυτό και προστίθεται αλάτι, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητά του σε νάτριο.
Για αλλεργικούς στη λακτόζη
• Περιέχει acidophilus, ένα βακτηρίδιο το οποίο βοηθά τα αλλεργικά άτοµα να ανεχθούν τη λακτόζη.
• Στην αγορά θα βρείτε γάλα µε µειωµένη ή και χωρίς καθόλου λακτόζη.
Mε πρόσθετη γεύση
Θα το βρείτε σε γεύση σοκολάτα, βανίλια κ.λπ. Σε αυτή την κατηγορία τα λιπαρά ή τα πρόσθετα είναι συνήθως αυξηµένα.

Πως γίνεται το γάλα:


Το τυρί... Όταν μιλάμε για ελληνικά προϊόντα το πρώτο που μας έρχεται στο νου είναι το λάδι και η ελιά. Όταν όμως η κουβέντα έρχεται στο τραπέζι τότε υπάρχει ένα προϊόν που δεν λείπει ποτέ. Το τυρί. Η ιστορία του τυριού αρχίζει περίπου 10.000 πριν στην κεντρική Ασία όταν εξημερώθηκαν για πρώτη φορά κατσίκα και η προβατίνα. Η ιστορία του τυριούΤο τυρί στη σύγχρονη ΕλλάδαΤι είναι το τυρί;Πώς γίνεται η φέτα;Διαδικασία παραγωγής τυριών.

Το γιαούρτι... Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος, και που υπήρξε βασικό τρόφιμο προϊόν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και της Άπω Ανατολής, για χιλιάδες χρόνια. Η Ιστορία του γιαουρτιούΤο γιαούρτι στην ΕυρώπηΤι είναι το γιαούρτι;Πώς παράγεται το γιαούρτι;.


Μητρικός Θηλασμός:

Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωήςΑποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η UNICEF συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα.
Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.
Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.
  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.
Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.





Να τι παθαίνει όποιος δεν πίνει γάλα, μέσα από μια αστεία διαφήμιση:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου